הקשר בין מנת המשכל, גנטיקה והנקה

במסגרת הדיון הנסוב סביב השפעת הסביבה והתורשה על האדם נראה כי התורשה משתנה באופן משמעותי בשנים האחרונות. ידוע כי תורשה וסביבהאינם מנוגדים זה לזה אלא שני גורמים הנשזרים זה בזה ומעצבים את חיינו.
גובה מנת המשכל נמצא במרכזו של הוויכוח-אודות השפעת התורשה והסביבה, במחקר עדכני מצאו חוקרים כילילדים שינקו יש ציוני מנת משכל גבוהים יותר, בתנאי שיש להם גרסה מסוימת של גן הנקרא FADS2.
אבשלום כספי וTerrie Moffitt מלונדון קינגס קולג’ מצאו כי לרוב התינוקות שינקו יש ציוני IQ גבוהים יותר , בין שאר היתרונות. אלה ציונים גבוהים יותר אשר נמשכו אל הבגרות וחוצים מעמדות חברתיים.הם נתנו גם הסבר כיצד ההנקה יכולה להשפיע על התפתחות המוח ברמה המולקולארית )חומצות שומן).

מדוע חלב אם הוא הכי טוב

חלב אם הוא מקור מזון מזין ביותר לתינוק, יותר מחלב פרה ומהפורמולות השונות. חומצות שומן, ארוכות בגודלן ובשמן, כולל חומצה  docosahexaenoic (DHA) וחומצת arachidonic (AA).
ממלאות תפקידים חיוניים במוח המתפתח. הן מסייעות בתקשורת הבין עיצבית, מסייעות בצמיחת הסתעפויות העצביות ובתיקון נזקים עצביים.
ואכן, מוח התינוק היונק נבנה מכמויות ניכרות של DHA ו-AA בחודשים הראשונים של החיים, יותר בהשוואה לתינוק המוזן בתחליפים. גם במחקרים שנעשו על בע”ח תומכים ברעיון זה, חיות שיוזנו בתזונה חסרת חומצות שומן אלו יסבלו בליקויים בזיכרון ובתפקוד בעוד שחיות שכן ניזונו בחומצות שומן אלו יבצעו טוב יותר מכלול של בעיות שכליות.
כספי ו Moffitt התמקדו בגן אחד באופן מיוחד: ,FADS2 אשר שולט בשלב חשוב של חילוף החומרים של שתי חומצות השומן DHA ו. AA
במחקר השוו ילדים עם שתי גרסאות של הגן מבריטניה וניו זילנד. בשני המקרים, הם גילו כי ילדים שינקו קבלו ציון גבוה ב 7 נקודות במבחני IQ.

מה זה אומר עבור אמהות ותינוקות

השפעתו של הגן FADS2 חוצה מעמדות סוציו-אקונומיים, אמהות ממעמד סוציו אקונומי גבוה יותר יניקו יותר אבל לגן זה השפעה שווה על אמהות עם מנת משכל גבוה ונמוכה. הגן לא משפיע על הסיכויים של אם היה להניק, אינו משפיע על משקל הלידה או מעיד על איכות חלב האם.
אם כל האמור לעיל הרגישו החוקים בטוח לומר כי FADS2 משפיעה על IQ בכך שהגבירו את יכולת הפירוק של חומצות השומן שבחלב האם.
מעל 90% מהאוכלוסייה נושאת את גרסת הגן FADS2 כך שהיתרונות של ההנקה יורגשו מאוד ברמת האוכלוסייה.
תוצאות המחקר והעקביות שלהם בשתי מדינות שונות מעניק משקל רב לרעיון כי חלב אם משפר את ההתפתחות המנטאלית בגלל התכולה התזונתית שלו.

מאת: ימית מ.