איך אפשר לחנך באמת את הילדים שלנו

הורים רבים חיים את היום בצורה של כיבוי שרפות עם הילד, כשנוצר קונפליקט דברים נזרקים באוויר מתוך עולמו הפנימי של הילד ומתוך עולמו הפנימי של ההורה לא תמיד ההורה באמת מכיר את עולמו הפנימי של הילד ובקונפליקט ביניהם לא תמיד ההורה מצליח לפתור את הבעיה בהתאמה לצורכי הילד אלא מתוך עולמו הפנימי בלבד, מה ששמע מהוריו, מחבריו , ממוריו וכו.
הורים רבים חיים את היום בצורה של כיבוי שרפות עם הילד, כשנוצר קונפליקט דברים נזרקים באוויר מתוך עולמו הפנימי של הילד ומתוך עולמו הפנימי של ההורה לא תמיד ההורה באמת מכיר את עולמו הפנימי של הילד ובקונפליקט ביניהם לא תמיד ההורה מצליח לפתור את הבעיה בהתאמה לצורכי הילד אלא מתוך עולמו הפנימי בלבד , מה ששמע מהוריו, מחבריו , ממוריו וכו.
מעטים ההורים אשר באמת עוצרים את מרדף החיים כדי להתבונן בילד ולהכיר אותו יותר טוב במובן העמוק יותר , את מחשבותיו , רגשותיו , ציפיותיו ,כישוריו ואת הדרך בה הוא תופס את עצמו ואת העולם סביבו,

להכרות עם הילד יש חשיבות רבה לקירבה ובעיקר לפתרון קונפליקטים, כל מידע על הילד יכול לתת עוד פתרון יצירתי בהתאמה לילד.

איך להכיר טוב יותר את הילד שלכם בשתי דרכים :

1. על ידי שאילת שאלות – כמובן אין לשאול שאלות הכרות בזו אחר זו כדי לא להתיש את הילד וכדי לא לחדור בתוקפנות לתוך עולמו של הילד , שאלת היכרות אחת מידי פעם מספיקה כדי להתקרב לילד בהדרגה .

2. על ידי התבוננות בילד – במשך כשבוע או יותר לפי הצורך, רשום תיאור של ילדיך, העמד פנים כאילו אתה כותב זאת לאדם שמעולם לא פגש בו , ודא כי אתה מתאר את כל ההיבטים , היבט גופני, חברתי, שכלי ורגשי, הכן לעצמיך שאלות מראש כמו :

כיצד בנך מתנהג בבית הספר, מה ידוע לך ?

מהם התחביבים שלו ?

מה גורם לו לכעוס , לשמוח , מה מהווה עבורו אתגר ?

במה הוא מצטיין?

כיצד הוא מספק את צרכיו כמו ביטחון , תשומת לב , חיבה .

מהם תכונותיו ?

האם הוא נחוש להפיק מעצמו את המירב?

האם יש לו בחירות ? מה העדפות שלו?

באלו דברים מגלה אחריות?

האם הוא קשוב לעצמו ולסביבתו? ועוד

באמצעות שאלות כאלו תמצא את עצמך חושב על ילדך ומתבונן בו ביתר תשומת לב, אתה יכול לגלות תכונות ודברים שמעולם לא הבחנת בהן או לשנות דעות קדומות אך בעיקר להשתמש במידה הכל כך חשוב הזה כדי לפתור קונפליקטים ובעיות בדרך יצירתית מתוך עולמו של הילד שלך.כמו כן ילד שמרגיש ויודע שהוריו מכירים אותו ואת עולמו יוכל להרגיש חופשי יותר לספר להוריו על תחושותיו, כישוריו , הישגיו וגם כשלונותיו וחרדותיו.

יתרון נוסף הוא בפתרון מצוקות של הילד לדוגמא: רונית בת 14, חוזרת מבית הספר עצבנית , זורקת את חפציה בכניסה ומתפרצת על אמה “נמאס לי, כל מה שאני מנסה אני פשוט כשלון במתמטיקה , ואני בכלל לא מתחברת ולא מבינה למה צריך ללמוד את המקצוע הזה בכלל “…

כהורה מה היית אומר לרונית ? תנסי יותר , מתמטיקה זה לא הכל בחיים …

אמרות שגרתיות ואוטומטיות …
קודם כל יש להבהיר עם רונית מה כבר ניסתה ולא הצליח, ונניח ויש באפשרותך להשתמש במידע שיש לך מתוך הכרות עם רונית לדוגמא שהיא ילדה יצירתית ? היית משתמש באותם אימרות אוטומטיות ושגרתיות המתאימות לכל ילד ? לא היית מעדיף להשתמש במידע כי רונית ילדה יצירתית ולחפש פתרון שונה ? לדוגמא לאפשר לרונית לחשוב על פתרון יצירתי כמו למידה עם חברה או למידה בעזרת גרפים או ציור ?

דוגמא נוספת הורה ששם לב שבנו גלעד מתבטא טוב יותר בעל פה מאשר בכתב ההבחנה תשומת הלב וההכרות של האב עם בנו עשה את ההבדל בין הצלחה לכישלון והוא יכל לבקש ולהציע פתרונות המתאימים לילד.

מאת: יפה דורון