עבודה לצעירים

צעירים במאות הקודמות נהגו לעבוד למחייתם או יותר נכון למחיית משפחתם. כבר מגיל 14 היו שולחים צעירים רבים אל משרות פשוטות על מנת שישמשו ככוח עבודה נוסף לפרנסת המשפחה. במידה ונערים אלו הגיעו מבתים אמידים הם נשלחו לבתי ספר על מנת להשכיל ויותר מאוחר לרכוש מקצוע חופשי יוקרתי שהיה מזוהה עם בני האליטה.
הזמנים השתנו וכיום כמעט במרבית המדינות המערביות חוק חינוך אומנם איננו אוסר על בני נוער לעבוד אך מצד שני מרבית המדינות אינם מרוצים מכך שבני נוער ינשרו מהלימודים על מנת שיוכלו לעבוד בעבודות פשוטות על מנת להרוויח את לחמם. מדינות יותר נחשלות כמו במדינות העולם השלישי כהודו סין קולומביה ועוד. המציאות בו נוער עובד הוא מצוי הרבה יותר. אולם גם שם הממשלות מבינות שהשארת המצב הקיים רק תדרדר את הכלכלה שלהם מטה מטה משום שהשכלה כיום איננו רק סמל של יוקרה אלא כלי בסיסי להצלחה כלכלית.
במדינות המערב במהלך מאה השנים האחרונות חלה תפנית גדולה בכל הקשור לעבודה של בני נוער. צעירים רבים בארצות אירופה וארצות הברית החלו בעידוד השלטונות ללמוד בבתי הספר התיכוניים ולהיתמך עד גיל 18 בידי ההורים.
בישראל בכל אופן המצב הזה אומנם היה קיים, אך הורים רבים נאלצו לשלם עבור לימודי התיכון. מי שלא היה יכול להרשות לעצמו היה נרשם לבית ספר מקצועי וכבר מוצא את עצמו במעגל העבודה בגיל מאוד צעיר. אומנם גם מציאות זו השתנתה למעלה מ30 שנה. וכל מי שמעוניין להשיג השכלה תיכונית יכול לקבל זאת בחינם.
מציאות זו של המאה השנים האחרונות הולידה תרבות של צעירים בני עשר שלא עובדים ובמקום זאת לומדים. אך מצד שני הם נתמכים בידי ההורים. בימים עברו בני נוער לא דרשו יותר מדי מהוריהם. די היה להם בדמי כיס שבועיים על מנת שיוכלו לרכוש חולצה אחת לחודש או תקליט פעם בכמה חודשים. אולם עם המציאות הצרכנית של היום צרכנות הנוער עלתה פלאים. וכיום קיימים מותגים של ממש המיועדים רק לצעירים. חנויות המותאמות לצעירים ובתי בילוי לצעירים בלבד. נראה כאילו הצעירים של היום כבר נהפכו לעם של ממש עם צרכים משלהם ורצונות משלהם. אולם מנין יכולו לממן כל זאת. הרי לממן שופינג על בסיס שבועי של בגדים כמו חולצות, חצאיות וג’ינסים ממיטב חנויות המותגים הנפתחים לצעירים כמו אמריקן איגל או H&M פוראבר 21 ועוד. בנוסף לכך נוסיף את המימון של עלויות הטלפון החודשיות שעולות כמה מאות שקלים לא בודדות בשביל לממן את שיחות הרכיל העסיסיים של בני הנוער. ואם לא די לנו בזה מה לגבי רכישת מוצרים נוספים כמו ספרים, תכשיטים, מוזיקה, כלי נגינה, ציוד למחשב ועוד כמויות אדירות של מוצרי צריכה וטובין נאים ומשובחים שלא כוללים הדברה בחיפה או במת הרמה כלשהי.
נראה לומר שאם המצב ימשך יצטרכו כנראה בני נוער לשלב לימודי תיכון עם עבודה צדדית כמו לעסוק כעוזר הדברה בחיפה על מנת לממן את כל זה ויתחילו לחיות כבר מגיל צעיר כפי שחיים כיום סטודנטים.

מאת: Jasmin