7 סוגי חרדות שאתם חייבים להכיר – איך להתמודד עם חרדה?

אף על פי שכל בני האדם חווים חרדה מדי פעם, בעיקר במצבים חברתיים חדשים, בדיבור מול קהל ובאירועים מיוחדים נוספים, חרדה מתמשכת עשויה להוות סיבה ראויה לדאגה אמיתית, שכן ייתכן ומדובר בהפרעת חרדה המצריכה קבלת טיפול מקצועי.
במידה ואתם או ילדכם מרגישים תחושת עצבנות מתמשכת ומעיקה, חשוב שתכירו את 7 סוגי הפרעות החרדה הנפוצים ביותר בקרב ילדים, בני נוער ומבוגרים ואת דרכי הטיפול המומלצות בכל אחת מהפרעות החרדה, כך שיתאפשר לכם להתחיל את תהליך ההחלמה והריפוי שלכם בהקדם ועל הצד הטוב ביותר.

להלן 7 סוגי החרדות השכיחים ביותר באוכלוסייה הכללית:

הפרעת חרדה מוכללת (Generalized Anxiety Disorder)

אנשים הסובלים מהפרעת חרדה מוכללת (GAD) מרגישים מודאגים לגבי מגוון רחב של תחומים, כך שאם רמת החרדה הגבוהה שלכם מלווה אתכם לאורך כל שעות היום והלילה והחרדה אינה מוגבלת לתחום חיים אחד בלבד, סביר להניח שאתם מתמודדים עם הפרעת חרדה זו.

באופן כללי, הפרעת חרדה מוכללת (GAD) מאופיינת בדפיקות לב מואצות, הזעת יתר ונשימה מהירה וכן בחרדות שאינן תואמות את המציאות ושאינן סבירות בעליל. לדוגמא, אנשים עשויים לחוש פחד עז שמא המחשב הנייד שלהם יתפוצץ או יישרף במהלך העברת מצגת לעמיתים למקום העבודה.

הפרעת פאניקה (Panic Disorder)

הפרעת פאניקה מאופיינת בהתקפי פאניקה חוזרים ונשנים, המתרחשים בפתאומיות מוחלטת ומלווים בטווח רחב של תסמינים גופניים חמורים, כולל דופק מוגבר, הזעת יתר, קשיי נשימה, כאבים בחזה ואף תחושה של חווית התקף לב. כמו כן, אנשים המאובחנים עם הפרעת פאניקה סובלים מאוד מתחושת הפחד התמידית מהתקף הפאניקה הבא שעתיד להתרחש.

בעוד רוב בני האדם חווים התקף פאניקה בשלב כלשהו של חייהם, במידה והתקפי פאניקה מתרחשים יותר מפעם או פעמיים בשנה, סביר מאוד שאתם סובלים מהפרעת פאניקה. יחד עם זאת, חשוב לציין כי התקפי פאניקה מהווים תסמין עיקרי של סוגי חרדות נפוצים רבים והייחודיות של הפרעת פאניקה הינה שהמאובחנים עמה אינם סובלים מתסמינים יום-יומיים של חרדה המאפיינים הפרעות חרדה נפוצות אחרות.

הפרעת חרדה חברתית (Social Anxiety Disorder)

הפרעת חרדה חברתית (SAD) מאופיינת בדאגה מוגזמת מאינטראקציות חברתיות, חוסר רצון לצאת מהבית בשל חשש להישפט לרעה על ידי אנשים אחרים ואיבוד השליטה על התנהלותכם בחיי יום-יום.

כמו כן, אנשים הסובלים מהפרעת חרדה חברתית (SAD) מתקשים לשמור על קשרי חברות לטווח ארוך ולהישאר מועסקים באותו מקום עבודה למשך פרק זמן ממושך, כאשר הפחד העז שלהם לעזוב את ביתם גורם להם לוותר על אירועים מיוחדים והזדמנויות ייחודיות לאורך חייהם.

הפרעת דחק פוסט-טראומטית (Post-Traumatic Stress Disorder)

אנשים המתמודדים עם הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) עברו בעבר חוויה טראומטית והם מתקשים לעבד ולהחלים מהטראומה המלווה אותם מאז האירוע הטראומטי, כאשר התסמינים השכיחים כוללים תחושות עזות של פחד או חרדה והתנהגויות הימנעות, כמו הימנעות מחפצים או מצבים שמזכירים את הטראומה.

בנוסף, מאחר והיזכרות בטראומה עלולה לגרום להתנהגות תוקפנית או תסמינים של דיכאון, הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) מקשה על אנשים בניהול שגרת חיים תקינה. בכדי ללמוד איך להתמודד בצורה יעילה יותר עם הפרעת חרדה זו, נדרשת פנייה לטיפול מקצועי המותאם באופן אישי לצרכים הנוכחיים של המטופל.

הפרעה טורדנית-כפייתית (Obsessive-Compulsive Disorder)

הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) מאובחנת אצל אנשים בעלי התנהגות כפייתית שאינה תואמת את המציאות המקיימים טקסים יום-יומיים מסוימים, כמו שטיפת ידיים מדי שעה במטרה למנוע מחלות זיהומיות.

אנשים הסובלים מהפרעת טורדנית-כפייתית (OCD) חווים לחץ נפשי מוגזם והכפייתיות עלולה להזיק להם וליצור בעיות רבות בחייהם, כולל החמצת הזדמנויות חברתיות או מקצועיות. במרבית המקרים, טיפול מקצועי תורם באופן משמעותי לשיפור תנאי החיים של אנשים המאובחנים עם הפרעת חרדה זו.

חרדת נטישה (Separation Anxiety Disorder)

בעוד חרדת נטישה מקושרת בדרך כלל לילדים ובני נוער, מבוגרים בהחלט עשויים לחוות תסמינים של חרדת נטישה, כולל דאגה מוגזמת מפני פרידה מקרובי משפחה, פחד תמידי מאיבוד הורה או בן זוג עקב מחלה או אסון טבע והימנעות מיציאה מהבית בשל חשש להיפרד מקרובי משפחה.

חרדת נטישה עלולה להתפתח גם לקראת או לאחר היווצרותם של מצבי חיים חדשים, כמו התרחקות מקרובי משפחה או שינוי משמעותי בחיים. בדומה להפרעות חרדה אחרות, טיפול מקצועי מהווה את הדרך הטובה ביותר להחלמה מהירה ובטוחה מהחרדה.

פוביות (Phobias)

בשונה מפחדים, פוביות מאופיינות בחוסר רציונליות והתנהגות נמנעת. בנוסף, רוב האנשים הסובלים מפוביות נפוצות אינם מסוגלים לנהל את הפחד למרות שהם מודעים לכך שרמת החרדה הגבוהה שלהם אינה תואמת את המציאות.

יש לציין, כי פוביות ספציפיות עלולות להשפיע באופן ניכר על תפקודם של אנשים בחיי היום-יום והן עשויות להיות קשורות לאירועים חברתיים, מקומות פתוחים, גבהים, טיסות, נחשים, חרקים, זריקות וכיוצ”ב.

טיפול בסוגי חרדות נפוצים

ישנם מספר דברים המשותפים לכל סוגי החרדות אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים, כגון פחד לא הגיוני ותחושת עצבנות תמידית, תסמינים גופניים כמו דופק מואץ או נשימה מהירה וצורך בטיפול מקצועי על מנת ללמוד איך להתמודד עם חרדה באופן יעיל ולהימנע מבידוד חברתי, בעיות בתחום התעסוקתי ואף שימוש לרעה בסמים.

פורסם ע”י רותי פרגר-מאור, פסיכולוגיתחינוכית מומחית-בכירה, מנהלת מכון דרורלפסיכולוגיה וחינוך בגבעתיים