מדינת החלמאים ובעלי התואר השלישי

בסיפורי חלם מסופר על אדם המחפש מטבע ברחוב מואר. לפתע עובר לידו עובר אורח ושואל לפשר מעשיו. מספר לו האדם ,כי הוא מחפש מטבע שאבד לו. היכן אבד לך המטבע שואל עובר האורח? מצביע החלמאי על סמטה הנמצאת במרחק מה. אז מדוע אתה מחפש כאן שואל עובר האורח. כי כאן יש אור, משיב האדם.
מדינת ישראל נוהגת שנים רבות כמדינת חלם. היא מכריזה השכם והערב על הצורך בהחזרת מדענים יורדים, אולם במקביל מאפשרת לבוגרי דוקטורט בישראל לעזוב את המדינה. עלותה של מניעת ירידה נמוכה בעשרות מונים מעלותם של החזרת יורדים. את ההפרש בעלויות אפשר להשקיע בשיפור מערכת הבריאות החינוך והרווחה הקורסות.
מדינת ישראל ענייה במשאבי טבע והמשאב היחידי הקיים בה הוא המשאב האנושי. בשנים האחרונות אנחנו עדים לקריסת מערכת החינוך על כל רבדיה, היסודי, התיכוני ומערכת ההשכלה הגבוהה. מיטב המוחות הישראלים בורחים לניכר וזאת לאחר שמדינת ישראל השקיעה בהם משאבים כספיים אדירים לאורך שנים ונטתה בהם את התקווה שהם יוכלו להשתלב בה.
דוקטורנטים ( סטודנטים לתואר שלישי), רבים זוכים למענקי קיום נדיבים לאורך שנים ובתמורה לכך מתחייבים להקדיש את כל זמנם למחקר. רבים נאלצים לעזוב את מקומות עבודתם וחלקם מסרבים להצעות מפתות שהוצעו להם להשתלב בשוק העבודה. האוניברסיטאות עושות זאת, מאחר וחלק ניכר מהמענקים הניתנים להן הן ביחס לכמות תלמידי התואר השלישי המצויים ברשותן. תהליך זה עתיד ברבות הימים לפגוע באושיות קיומה של המדינה הן במישור התרבותי והערכי והן במישור הקיומי.
בעולם המוסלמי מכירים בחשיבותה של ההשכלה הגבוהה בכלל ובבעלי התואר השלישי בפרט. הם דואגים לשלב אותם בכל מגזרי החברה, החינוך, הכלכלה והממשל, בתפקידים ההולמים את כישוריהם ההשכלתיים. בשנים האחרונות גדלות ההשקעות של מדינות ערב בחינוך בכלל ובמערכת ההשכלה בפרט. במאמרו של ליאור דטל, כתב החינוך בדה מרקר, “אירן בדרך להיות מעצמה טכנולוגית” הוא מציין את התאוצה האדירה בהתפתחות מדעית ומחקרית באירן, “ב- 2006-2010, פרסמה אירן בתחום הכימיה כ-11000 מאמרים- 7000 מאמרים יותר מישראל ובהנדסה פרסמה אירן 8520 מאמרים לעומת 3364 בישראל. ישראל איבדה את ההובלה לטובת טורקיה ולעיתים לטובת אירן בתחומים נוספים, בהם הנדסה ביו רפואית, הנדסת חשמל, הנדסת מכונות והנדסה כימית. יתר על כן, ” למעשה, התפוקה המדעית במזרח התיכון, לא כולל ישראל, גדלה בקצב מהיר יותר מאשר בכל מקום אחר בעולם: בעיקר בטורקיה,באירן ובמצרים, ערב הסעודית וירדן – שיחד מהוות 90% מהתפוקה של כל מדינות המזרח התיכון. גם באיכות חל שיפור משמעותי- איכות המחקר במתמטיקה במצרים ובערב הסעודית כבר עולה על הממוצע העולמי, וכך בחקר ההנדסה בטורקיה.”

הכרה בערך ההשכלה בעולם המוסלמי באה לידי ביטוי גם בבחירת המנהיגים. נשיא סוריה, הוא ד”ר לרפואת עיניים, שהתמחה בלונדון. אבו מאזן (מחמוד עבאס), הוא ד”ר להיסטוריה. נשיא אירן, אחמדינג’ד הוא דוקטור להנדסה אזרחית, בהתמחות לתכנון ותעבורה. הוא סיים את האוניברסיטה האיראנית למדע וטכנולוגיה ולאחר מכן המשיך ללמד באוניברסיטה זו.

מאת:שרית