טיפול שיניים לילדים עם גז צחוק

ילדים רבים, כמו גם מבוגרים לא מעטים, חרדים מטיפולי שיניים אצל רופא שיניים. מעמד ההגעה לטיפול אצל רופא שיניים אינו נעים מטבעו, וגם רופא שיניים המכוסה בכיסוי פה ולבוש בחלוק יכול להפחיד ילדים קטנים. סיבות נוספות לחרדה מפני טיפול שיניים יכולות להיות ניסיון קודם של הילד בטיפולי שיניים שהיה כרוך בכאב, פחד מ”הלא נודע” ועוד.
לכן, הורים רבים וגם מרפאות שיניים בוחרים לבצע טיפולי שיניים אצל ילדים תחת הרדמה כללית. הרדמה כזאת ניתנת בדרך כלל במסגרת מוסדית בבית חולים, וגם במרפאות פרטיות. אמנם הטיפול בהרדמה כללית מקל את כאב הלב שלא ההורים (הם לא צריכים לראות ילד מבוהל), אבל הוא גם כרוך בסכנות מפני סיבוכים. הפתרון המתון יותר הוא טיפול שיניים תחת השפעת גז צחוק (“אויר מועשר” – נייטרוקס).
חשוב להדגיש ששימוש בגז צחוק אינו מסוכן. טיפול עם גז צחוק מתבצע בעזרת מסכת אף, והרופא המטפל שולט לאורך כל הטיפול בריכוז גז הצחוק ביחס לחמצן שמגיע דרך המסכה. גז הצחוק משיג שלוש מטרות: שיתוף פעולה של הילד עם הרופא, מרגיע את הילד ומפחית את רמת הכאב. הילד יכול אפילו להיות מאושר במהלך הטיפול, ולא לזכור את מהלך הטיפול לאחריו בגלל שהיה מנומנם.
לגז צחוק כמעט ואין תופעות לוואי, והן קצרות טווח ומינימליות: הקאות, בחילות וסחרחורות קלות לאחר הטיפול – בכל אופן אלה תופעות לוואי חסרות משמעות בהשוואה לסיכונים הכרוכים בהרדמה כללית. בסוף הטיפול הילד מקבל כמה דקות של חמצן נטול גז צחוק, כך שהוא משוחרר מהטיפול לאחר השפעת גז הצחוק ורופא שיניים משגיח עליו בעת שהוא מתעורר מהשפעה זו.
מרפאות שיניים שונות לילדים לקחו את גז הצחוק צעד אחד קדימה ובחרו לשלב אותו עם אמצעים בידוריים שונים. למשל, ניתן לחבר את הילד לאוזניות שישמיעו לא שירים או סיפורים במהלך הטיפול, וכך הילד יתרכז במה שהוא שומע ולא במה שהוא מרגיש. מרפאות אחרות מספקות ביחד עם האוזניות משקפיים מיוחדות דרכן הילד יכול לראות סרטים או סדרות מצוירות. גם זו דרך להפיג את המתח של הילד ואת תחושת הרוגז שלו טרם הטיפול, וכן את תחושת הכאב או הבהלה מחוסר הידיעה במהלך הטיפול.

מאת: שירה גורדון